Plastposen er bedst for miljøet

Du skal genbruge en papirpose over 40 gange før, at den er bedre for miljøet end en helt normal plastpose. Det viser ny analyse fra Miljøstyrelsen udarbejdet af DTU Miljø. Plastposen er altså klart det bedste posevalg fra et miljøperspektiv.

Glem stofposen og papirposer. Helt almindelige plastposer er det bedste valg for miljøet.

 Det slår en ny, omfattende livscyklusanalyse, som DTU Miljø har udført for Miljøstyrelsen. Analysen ser på den samlede miljøbelastning ved produktion, brug og senere affaldsbehandling af et produkt.

Adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup, siger:

 – Plastposen er et af de nok mest udskældte plastprodukter i den offentlige debat. Analysen her viser, at kritikken er ubegrundet. Plastposen er og bliver det mest miljørigtige posevalg, når man sammenligner med alternativerne, siger adm. direktør Thomas Drustrup.

 Analysen viser således, at papirpose skal bruges 43 gange for at dens miljøaftryk bliver mindre end en helt almindelig plastpose, der kun bliver brugt en gang. Med andre ord er papirposens miljøaftryk 43 gange så stort som plastposens. For muleposer i konventionel bomuld er tallet 7.100 og for økologisk bomuld er tallet hele 20.000.

 

Fakta: Så mange gange skal du bruge posen

Nedenfor kan du se, hvor mange gange du skal genbruge en pose af et andet materiale end en almindelig plastpose, for at det miljømæssigt er et lige så godt valg som den almindelige plastpose.

Udgangspunktet er, at plastposen kun bruges én gang og derefter bruges som skraldepose. Hvis plastposen bruges flere gange, skal de andre posetyper bruges endnu flere gange for at hamle op med plastposen.

Posetype          Skønnet antal genbrug

Almindelig plastpose                1

Papirspose       ca. 40

Biobaseret plast                          ca. 40

Stofpose, bomuld                      ca. 7000-20.000

 Kilde: ”Life Cycle Assessment of grocery carrier bags”, Miljøstyrelsen 2018

 Kommentar: Umiddelbart ser det godt ud for plastposen, men et andet spørgsmål er forbrugerens egne meninger. Udover at der er en besparelse rent kontant for forbrugeren ved at bruge egen stofpose hele tiden, så sender det også et signal om forbrugerens personlighed. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: