Nordisk Strandrydder Dag skal give renere strande

Nordisk Strandrydder Dag 2017 i weekenden 6. og 7. maj sætter spot på den årlige mængde marint affald, der skyller ind på de danske kyster og strande.

Plastikposer, paraffin, et stykke reb, et låg uden dunk, halve biler og køleskabe.

Engang var fundene på morgenturene ved den danske vestkyst gyldne i form af ravstykker. I dag har det værdifulde naturmateriale dog fået følgeskab af noget knap så værdifuldt: Affald i lange baner.

1.000 tons om året

Hver dag skyller der tonsvis af affald ind på de danske kyster og strande. Den jyske vestkyst holder hårdest for med mere end 1.000 tons affald hvert år.

Affaldet har som oftest ingen kendt ejermand, men er resultatet af strømninger fra det åbne hav, der bringer de uønskede efterladenskaber mange sømil nordpå og ind på en af på dansk naturs og turismes største attraktioner – de hvide sandstrande langs vestkysten.

Vestkysten står for skud

I weekenden 6.-7. maj stilles der skarpt på affaldsudfordringen, når Danmark før første gang er en del af Nordisk Strandrydder Dag (Nordic Coastal Cleanup 2017). Non-profit organisationen Hold Danmark Rent koordinerer det danske bidrag til kampagnen, der gennemføres sammen med 6 vest- og nordjyske kommuner; Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Thisted, Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn.

– Affald på strande og kyster findes i alle dele af landet. Men det marine affald, der kommer med havstrømmene, går næsten udelukkende ud over vestkysten, siger Anette Juul, projektleder hos Hold Danmark Rent.

Nordisk Strandrydder Dag gennemføres sammen med de øvrige nordiske lande og støttes af Nordisk Råd.

En stor udgift

I Danmark har kampagnen fokus på mængden af marint affald og på at skærpe danskernes bevidsthed om, hvordan det globale problem med marint affald påvirker vores lokale kyster og strande. Kampagnen giver også et synligt indblik i, hvilken enorm indsats de vest- og nordjyske kommuner gør for at sikre rene og pæne strande og kyster i deres områder.

– Vi er sikre på, at det er de færreste af os danskere, der er klar over hvor meget affald kommunerne hvert år fjerner fra deres kystlinje. Derfor har vi, i forbindelse med denne kampagne, gemt et lille udpluk og vi er overbeviste om, at det vil gøre indtryk på gæsterne, at se de typer af affald, der samles op på de kommunale strande. Vi giver syn for sagen og en sjælden førstehåndsoplevelse med en type affald, der er usynlig for langt det fleste af os, fordi det bliver fjernet længe før vi ankommer med badehåndklæde og solcreme, siger Anette Juul.

 

Giv en hånd med

Lørdag 6. maj kl. 10-14 bliver der gennemført events på strandene i Hvide Sande, Thorsminde, Klitmøller, Blokhus, Tornby og Skagen, hvor du vil blive mødt af en kæmpebunke skrald, som er resultatet af aprils kommunale indsamling. Og du kan få meget mere at vide om affald på strandene hos de kommunale strandryddere. Har du lyst til selv at give en hånd med, kan du få en sæk og gå din egen oprydningsrunde.

Du møder også kommunalpolitikere og medarbejdere fra strandrydningsteamet samt repræsentanter fra Hold Danmark Rent. De er alle er klar til en snak om, hvad affaldet på vores strande betyder og hvordan vi alle sammen kan hjælpe med at gøre op med det

FAKTA

Vidste du, at de 1.000 tons affald, som årligt opsamles på de danske vestkyster, svarer til 150 fuldt lastede lastbiler af den slags, du overhaler på motorvejen – eller til 60-70 kaskelothvaler i den størrelse, der i de senere år er skyllet ind på danske kyster?

 

I weekenden den 5. og 6. maj ryddes der op på de danske strande. Foto: Erik Egvad Petersen