Ny analyse: Danskerne elsker at holde ferie i Danmark

17-06-2019 – Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark er netop udkommet med den årlige analyse af danskernes ferieadfærd, og der er meget stor interesse for at holde ferie i Danmark. Samtidig ses en gryende bevidsthed hos danskerne om bæredygtighed på ferien.

Dansk Kyst- og Naturturisme har i samarbejde med VisitDenmark foretaget en undersøgelse af ferieadfærden blandt 2.009 danskere. Det er fjerde gang, analysen gennemføres, og der ses en tydelig tendens til, at danskerne stadig i meget høj grad vælger ferier i Danmark positivt til.

Danmark er attraktivt som aldrig før
Når Danmark vælges som feriemål af danskerne, er det enten for at besøge venner og familie eller opleve den danske natur og de danske kyster. 6 ud af 10 danskere mener, at Danmark er den mest attraktive destination til kyst- og naturferier. Når man sammenligner Danmarks attraktivitet med tidligere, er niveauet det højeste siden 2016, hvor undersøgelsen blev gennemført for første gang.

Danmark var i 2018 også igen den absolut mest populære feriedestination blandt danskerne. 61 % af de danskere, der var på ferie med overnatning i 2018, holdt en eller flere af disse ferier i Danmark.

Især børnefamilierne er glade for at holde ferie i Danmark, og der er sket en markant stigning i antallet af børnefamilier, der har holdt ferie i Danmark, siden den seneste undersøgelse. I 2018 var Danmark destinationen for 65 % af de børnefamilier, der var på ferie. I 2017 var tallet 56 %.

Tendensen fortsætter
Og det forventes, at den tendens vil fortsætte. 43 % af danskerne forventer nemlig at holde ferie i Danmark inden for det næste år svarende til 2,5 mio. danske turister. Det er dog erfaringen, at det realiserede tal typisk viser sig langt højere. Til sammenligning sagde 34 % af danskerne i 2017, at de forventede at holde ferie i Danmark i 2018, mens hele 61 % reelt endte med at gøre det. Der kan være flere grunde til, at man ikke forventer at holde en ferie, og så alligevel gør det, fx vejret eller en nem, spontant opstået feriemulighed, og typisk planlægges en danmarksferie senere end en udlandsferie af danskerne.

Og når det handler om at holde ferie i samme land flere år i træk, er danskerne faktisk mest loyale over for Danmark som feriedestination. 62 % af de danskere, der holdt ferie i Danmark i 2018, forventer også at holde ferie i Danmark i 2019. Det er en stigning fra sidste år, hvor tallet var 56 %.

“Danmark er stadig danskernes foretrukne feriedestination, og det er positive tal, der kan aflæses i årets analyse,” siger kommunikationschef i Dansk Kyst- og Naturturisme, Sisse Wildt, og fortsætter:

“Det er opmuntrende for os, der arbejder aktivt for at styrke turismen i Danmark, og det tyder også på, at de store, fælles indsatser har en positiv effekt. De danske turister står med et forbrug på 73 mia. kr. for over halvdelen af den samlede turismeomsætning i Danmark. Så de danske gæster er meget vigtige for dansk turisme samlet set.”

Spirende bevidsthed om bæredygtig ferie
For første gang har man også undersøgt danskernes bevidsthed om bæredygtighed som et tema i forhold til ferie- og rejseadfærd. Her viser sig tegn på en spirende forståelse for, at vores adfærd som ferierejsende har betydning i et bæredygtighedsperspektiv:

“Vi er stadig et godt stykke vej fra, at det er noget, der fylder markant hos danskerne, men vi kan se, at for 11 % af danskerne har bæredygtige og miljøvenlige hensyn påvirket det seneste valg af rejse, og 15 % mener, at det kommer til at påvirke deres valg af rejse på deres næste ferie, siger Sisse Wildt, og tilføjer:

“Der er en klar sammenhæng mellem holdningen til bæredygtighed på ferierejser og den viden, man har om bæredygtighed. Fire gange så mange af dem, der ved noget om bæredygtighed, forventer således at rejse mindre grundet det hensyn.”

17 % overvejer at rejse mindre til udlandet af hensyn til miljøet.

Om analysen

Dansk Kyst- og Naturturisme har i samarbejde med VisitDenmark foretaget undersøgelsen i marts 2019 blandt 2.009 repræsentativt udvalgte danskere på 18+ år. Det er fjerde gang, analysen gennemføres. Den er udført af Wilke for Dansk Kyst- og Naturturisme. I undersøgelsen defineres en ferie som en rejse med minimum én overnatning.