Regeringen vil forbyde mikroplast i kosmetik

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil indføre et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter, indtil et EU-forbud er på plads.

 

Skrubbecremer og anden kosmetik, som vaskes af huden og dermed ender i afløbet skal ikke indeholde mikroplast. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil som led i regeringens plastikhandlingsplan indføre et nationalt forbud hurtigst muligt.

– Det er fuldstændig unødvendigt at bruge mikroplast i kosmetik, og derfor skal der ikke sælges kosmetik i Danmark, som bidrager til at sende små plastikperler ud i naturen– og som i værste fald ender i maven på de små og store dyr, der lever i havet, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Alle produkter skal med
Mikroplast giver ikke umiddelbart anledning til bekymring for menneskers sundhed, men mikroplast fra kosmetiske produkter kan ende i miljøet og dermed påvirke vandmiljø og havets dyr. I EU arbejder man i øjeblikket hen mod at forbyde mikroplast i en række produkttyper, herunder kosmetik.

Man skelner mellem to typer kosmetik – det der bliver på huden, f.eks. ansigtscreme, og det der vaskes af huden, f.eks. skrubbecreme og shampoo. Jakob Ellemann-Jensen vil arbejde for et forbud mod mikroplast i samtlige produkter.

– Jeg anerkender, at branchen arbejder på at udfase mikroplast i visse produkter, men min ambition er, at det skal ud af dem allesammen Derfor arbejder jeg for et nationalt forbud, som kan udvides til at omfatte alle kosmetiske produkter, indtil EU-Kommissionen er klar med et forslag til regulering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter, som vaskes af huden, vil gælde fra senest 1. januar 2020. Fra den dato vil det ikke længere være tilladt at anvende faste plastikstykker, der er mindre end fem millimeter, i kosmetiske produkter, som vaskes af som f.eks. skrubbecremer. Derudover skal der udarbejdes en analyse af, hvorvidt bevidst tilsat mikroplast også kan forbydes nationalt i øvrige kosmetiske produkter inden for tre år.

Fakta om forbuddet mod mikroplast i kosmetik

  • Mikroplast er små plastikstykker, der er mindre end en halv centimeter i diameter.
  • I kosmetik kan mikroplast bruges som slibemiddel i f.eks. tandpasta og skrubbecremer, men kan også have andre funktioner.
  • Tal fra Miljøstyrelsen peger på, at mikroplast fra kosmetik sandsynligvis udgør omkring 0,1 procent af det samlede udslip af mikroplast til vandmiljøet.
  • Fordi der hersker en bekymring for, at mikroplast fra kosmetik kan være problematisk for miljøet, har den europæiske brancheforening for kosmetik igangsat en udfasning af mikroplast i kosmetiske produkter, som skylles af huden. Brancheforeningen oplyser, at deres medlemmer har udfaset andelen af bevidst tilsat mikroplast med 97,6 procent i kosmetiske produkter, som bruges til at skrubbe og rense huden.
  • I øjeblikket er det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) ved at undersøge mulighederne for at forbyde bevidst tilsat mikroplast i kosmetik og andre produkter.
  • Det nationale forbud vil være midlertidigt, indtil EU-Kommissionen har vurderet, om der er behov for et europæisk forbud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: