SE VIDEO: Håndværksfestival og Smag På Marsken i Højer

– Lad mig lige slå fast fra starten: Det var absolut et besøg værd i Højer denne lørdag formiddag…og mange havde valgt at kigge ind, og se håndværkernes kunnen og de lokale madvarer blive tilberedt.

Smeden, murerne, tømrerne, snedkerne, tagdækkeren, der kunne trylle med strå og mange andre, gjorde denne event til et værdifuldt stykke kultur. Og med Smag På Marsken, Højer Pølser, Ros og andre kulinariske højdepunkter var der tænkt det hele ind.

Smag på Marsken blev indledt med et foredrag om smagssanserne, og en præsentation af de grøntsager og rodfrugter, der både er lokale og, rigtig tilberedt, smager, så englene synger. Kål og rødbeder kan faktisk godt tilberedes i panden. At dømme efter duften så lurede der velsmag forude. Et par lam, skåret ud i egetræ, var med til at pynte op, og fortalte en del om det sted, hvor det foregik.

Smeden, bred og mægtig, og med et rolig gemyt, startede med at sætte ild i sine kul. – Jeg foretrækker kul selvom det naturligvis er nemmere med en gasbrænder, lød det fra smeden. Fordelen ved kul er, at man kan varme dele af metallet op, det kan man ikke med gas, her varmer man det hele op, og det er ikke altid, der er brug for det. En stor skorsten og en speciel opbygget esse sørgede for at der var godt med træk og kullene blev glødende efter ganske kort tid.

Hos murerne blev en top-opbygning med mursten udført under eventen, og selv en murer kan arbejde med tommestokken. Tømrer-kollegaerne brugte de helt store økser til at tildanne en stor stamme. Hos snedkerne blev håndlavede døre og vinduer vist frem. Parate til at blive monterede i fredede bygninger. Læg lige mærke til metal-beslagene, der er den helt store udfordring ved bl.a koblede vinduer.

Tækkemanden viste, at man også kan lave andet end flotte stråtage med naturproduktet strå. I øvrigt et fedt slogan på bilen: Når taget lækker, kommer Kaj og tækker.

Højer Pølser lokkede med lækkerier fra slagteriet, og lige ved siden af var der whisky mm.

Det var klart en fordel ved de arbejdende stande, at der var fagfolk til stede, der også kunne svare på de besøgendes mange spørgsmål.

En tur op i det restaurerede vandtårn var også lidt af en oplevelse med kraftige vindstød og byger, der kom og gik. Fordelen ved teltene var bl.a at man kunne gå i læ når der kom en byge.

Et kig ind var gratis. Og arrangementet var med til at gøre denne lørdag til en god oplevelse. Højer, der er en del af Tønder Kommune har faktisk meget at byde på. En del blev vist frem denne lørdag, andet vises frem til dagligt, det er bare med at komme op af sofaen.

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude……og jeg var en tur oppe i vandtårnet…..