Sibirisk lærk i Soldaterskoven

De besøgende i Soldaterskoven i Tønder kan glæde sig over synet af den historiske flyhangar, der er en del af luftskibsbasen, der eksisterede fra 1914 til 1918 under 1. Verdenskrig. Hangaren er ved at blive restaureret og har i den forbindelse fået beklædt forsiden med sibirisk lærk. Det er blot en del af restaureringen, der omfatter hele hangaren. Bygningen er enestående i historisk forbindelse, da det er den eneste militære bygning, der har overlevet 1. Verdenskrig. Samtlige andre militære anlæg, der blev brugt under krigen, blev fjernet iht, Versailles fredstraktaten. Det er virksomheden Tømrer- og Snedkerfirma Skriver, Tønder, der har udført montagen af den sibiriske lærkebeklædning.

Fakta:
Tønder husede i tiden 1914-18 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser. Basen var placeret få kilometer nord for byen og var nærmest en selvforsynende lille by med eget gas-, vand- og varmeværk.

Den 19. juli 1918 skrev Tønder sig ind i verdenshistorien da Zeppelin basen blev udsat for det første luftangreb foretaget fra et hangarskib. Både de engelske piloters rapport og rester af bomberne kan ses på museet.
Angrebet satte en stopper for Zeppelin operationer fra Tønder, men efter genforeningen med Danmark i 1920 rykkede det danske militær ind på området.

Zeppelin- & Garnisons Museum Tønder blev indviet d. 8. maj 1999 og ligger i umiddelbar nærhed af det gamle baseområde. Museet rummer en stor samling af fotografier og genstande fra perioden. Bl.a. originale propeller fra de gigantiske luftskibe, samt uniformer og våben.
Museets formål er at indsamle, bevare, udstille og formidle den militære historie i Tønder fra 1914 til 2002.

(Kilde: Zeppelin- & Garnisons Museum Tønder)