Wasteland – byggematerialer kan genbruges

Udstillingen Wasteland blev vist i Kolding i dag. Foto: Erik Egvad Petersen

Kolding – 16-02-2018: Alene i Berlin er der mere end 2.000 tons affald hver eneste dag om året. Og det bliver ikke mindre. Vi kommer til at lære, at vi ikke kan bruge forbrændingerne til at løse affaldsproblemet. Affald er om noget en ressource, der kan være løsningen på mange udfordringer. I Danmark var der således 447.000 tons træaffald alene i 2014.  Desværre betegnes træ som forurenet bare der er slået en søm i et bræt. Det medfører, at det kan være svært at få “lov” til at genbruge det. Maling, imprægnering og andet medfører også, at give træ betegnelsen “forurenet”. Udstillingen Wasteland – Fra affald til arkitektur er desværre placeret nærmest hengemt på Saxovej 12 i Kolding. Den burde have været bygget op på rådhuset eller midt på gågaden, så alle borgere kan se de fordele og arkitektoniske muligheder, der ligger i at genbruge eks. byggematerialer som vinduer, mursten, beton, træ og metal.
Det er et vovestykke at åbne sådan en udstilling i et samfund, der i dag i høj grad bygger på brug og smid væk. Det er et vovestykke, der kan få tankerne hen på, at vi både kan spare en masse energi og skabe både omsætning og arbejdspladser gennem genbrug. Blot få meter fra udstillingsområdet er det et par bygninger, der er ved at blive brækket ned og et par containere står fyldt med træaffald, der slet ikke er træaffald. Og slet ikke burde afleveres på forbrændingen til destruktion, men sagtens kunne gøre stor gavn for hele samfundet ved at blive genbrugt.

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude…

 

 

Fakta – Wasteland og Kolding Kommune: Wasteland stiller spørgsmålene: Hvad hvis de materialer, vi anser som forbrugte, kunne blive til nye smukke produkter, huse og byer? Hvad hvis affald var vores største potentielle ressource?

Alene i Danmark produceres 1,3 mia. tons affald om året – bygge- og anlægssektoren står for en tredjedel. Samtidig stiger efterspørgslen på byggematerialer globalt. Med udstillingen viser arkitektfirmaet Lendager Group en ikke så fjern virkelighed, hvor rest- og affaldsprodukter ses som de vigtigste byggematerialer i udviklingen af vores byer, hjem og samfund.

Ved åbningsreceptionen, holdt bl.a. borgmester Jørn Pedersen holdt tale om udstillingen, der markerer startskuddet på den store satsning af Kolding som cirkulær kommune.

 Sammen med Karsten Byrgesen fra Trekantområdet og Anders Lendager fra Lendager Group åbnede borgmester Jørn Pedersen forleden ’Wasteland – fra affald til arkitektur’

Samarbejdet med Lendager Group er blevet til mellem Kolding Kommune og Trekantområdet Danmark med støtte fra Realdania. Det er et partnerskab, der tager udgangspunkt i de høje ambitioner om at styrke den cirkulære økonomi, som handler om meget mere end affald og genbrug. Det handler også om at nytænke, hvordan man driver forretning, hvordan produkter bliver designet og hvilke materialer, man bruger.

’Wasteland’ danner omdrejningspunkt for en lang række af arrangementer for borgere og virksomheder, der skal vise, hvordan man kan forvandle visioner om fremtidens ressourcer til virkelighed. Allerede i vinterferien kan familier deltage i workshoppen ’Hvis dit affald var en superhelt’.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: